4 de des. 2008

PROJECTES TELEMÀTICS

Els projectes telemàtics són activitats proposades a internet. Els participants interessats s'hi inscriuen i participen de forma virtual en totes les activitats que el projecte proposa. En un projecte telemàtic els alumnes treballen els continguts que pertanyen a l'activitat amb eines telemàtiques que permeten la seva relació i comunicació més enllà de l'espai físic diari (e-mail, xat, videoconferència, etc...).
Hi ha una àmplia oferta de projectes telemàtics a la xarxa, una d'elles, ubicada físicament al Bages, és la xarxa LACENET.

Els VIATGES VIRTUALS són un exemple de projecte telemàtic on es proposa a l'alumne fer un viatge a través de la xarxa, aprenent els continguts que prèviament ha seleccionat el professor. D'aquesta manera, els alumnes poden accedir a milers de llocs i divertir-se aprenent. Es poden visitar països, planetes, oceans, parts del cos humà, i un llarg etcètera de possibilitats.

També existeixen les CACERES DEL TRESOR; una cacera del tresor és una pàgina web amb una sèrie de preguntes i una llista de pàgines web en les quals els alumnes busquen les respostes. Al final s'acostuma incloure la “gran pregunta”, la resposta no apareix directament en les pàgines web visitades i que exigeix integrar i valorar lo après durant la recerca. Les caceres del tresor són estratègies útils per adquirir informació sobre un tema determinat i practicar habilitats i procediments relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació en general i amb l'accés a la informació a través de la Internet en particular.

La WEBQÜEST  és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d’Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d’un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats.
Totes les webqüest estan formades per les següents parts: inici, introducció, tasques, procés, recursos, avaluació i conclusió.
Podeu trobar exemples de webqüest en la pàgina següent:
http://www.isabelperez.com/webquest/ejemplos.htm
A la xarxa hi ha nombrosos portals dedicats a les webqüest, amb exemples, instruccions, generadors i altres recursos per poder posar-les en pràctica a les aules o per poder elaborar les pròpies webqüests. A continuació trobareu alguns enllaços a aquestes pàgines:

http://sites.google.com/site/webquestcathome/home
http://cfievalladolid2.net/webquest/common/index.php
http://www.webquest.es/
http://www.auladeletras.net/webquest.html


Espai d'intercanvi d'activitats i experiències educatives entorn l'aula d'educació especial.